Búbos Teve körút


“Minden ember orvos és építő is egyben, aki képes 
arra,
hogy meggyógyítsa önmagát, 
és felépítse a saját hajlékát.” 

- Nader Khalili
építész, a szupervályog „atyja”


A BÚBOS TEVE ÚTRA INDUL…
~~~
Zsákvályog Ökoház Projekt Közösségi Támogatással

 
Búbosház púpos tevével házasítva?! Szép és egészséges hajlék elérhető áron, saját kezű kivitelezéssel?! Télen meleg, nyáron hűvös otthon fűtő-hűtőberendezés és gépek nélkül a mi éghajlatunkon?! Utópia vagy reális jövőkép?!


"Álmodtunk egy világot magunknak, itt állunk a kapui előtt"
: üde zöld, csendes és jó levegőjű helyen, egy szép és egészséges kis házban, drasztikusan lecsökkentve a sárga csekkek számát…

Először szembejött velünk a -> szupervályog, és első látásra beleszerettünk az ívelt, lágy formákba és a melegséget árasztó terekbe. Megtanultuk, hazahoztuk. Majd miénk lett a szelíd domboldal a Gerecse karéjában, -> Szivárvány Falunak kereszteltük el. Kisimulnak az idegek, megtelik a tüdő, repes a szív itt az erdő mellett, a körülölelő hegyek oltalmában. Ide álmodtuk meg a Búbos Ökoházakat: egy nádtetős présházat és egy zöldtetős dombházat… és szkeptikusok ide vagy oda, miszerint vályoggal nem lehet építkezni, megkaptuk az építési engedélyt (még a régi, szigorú rendszerben!). Már csak a „mikor” és a „miből” kérdőjelei álltak a megvalósítás útjában. Valaki javasolta a crowdfunding-ot, azaz a -> közösségi finanszírozást. Jó ötlet, bele kéne vágni! Közben telt-múlt az idő, mi pedig álmodoztunk tovább. Hogy ne érezzük hiábavalónak a várakozást, addig is megépítettük a Búbosházakat a képzeletünkben, sőt, egy egész ökofalut is kerekítettünk köré, mindezt egy sci-fi kalandregénybe öntve. Így született az -> Angyalhegy ökoutópia-sorozat. Annyira szerettünk volna már ott élni ezen a varázslatos helyen! Kellett egy vízió! Menet közben a kőműves iskolát is elvégeztük: legyen papírunk is, hogy -> ÉPítők vagyunk :-). És hab a tortán, hogy rábukkantunk egy zseniális, passzív (bonyolult gépészet nélkül automatikusan működő), -> hálózattól független földfűtési rendszerre. Agyő, fűtésszámlák! Értelmet nyert a késlekedés, kár lett volna ezt kihagyni. A kazán és a kémény árából inkább ezt az önjáró "zöld padlófűtést" építjük meg! Igen, ő az a bizonyos púpos teve, akit egyből összeházasítottuk a Búbosházzal, annyira illettek egymáshoz. Mindkét rendszer a természetből „táplálkozik”, tőle tanul, a -> permakultúra iskolapéldája.

Költözködünk!
Bár szívünkhöz nőtt Szivárvány Falu, az élet mégis mást hozott. Új helyszínt és társakat találtunk. 
Ezúttal a Cserhát lankái között megbújó kis falu csodaháza vár minket, saját tóval és nádassal, 
közösségi programokra, tanfolyamokra is alkalmas terekkel. Tarisznyánkban az Angyalhegy regénnyel és a 
Búbos Teveházas elképzeléseinkkel az az álmunk, hogy itt valósítjuk meg a terveinket. 
Ha kapcsolódnál hozzánk, vedd fel velünk a kapcsolatot: info@szupervalyog.com.