Búbos Teveház?!


Búbosház projekt- és könyvbemutató körút


“A föld, a víz, a levegő és a tűz engedelmes alkotóelemek. 
Számunkra holtak, de Isten jelenlétében életre kelnek.” 
(Rumi) 


„ZÖLD PADLÓFŰTÉS”
komplex, önjáró rendszer

Ingyen energiával működő fűtő-hűtőrendszer?!
Nem hókuszpókusz, csak egy zseniális ötlet a természet kifogyhatatlan kincsestárából!


Elegendő napenergia télen?!

Nem lebecsülendő az a hőmennyiség, amit egy napsütéses téli napon a délre tájolt és jól szigetelt házunk befogadni és raktározni képes, pláne ha földbe süllyesztett dombházról van szó. De a nap sajnos keveset süt télen. Ez itt a bökkenő. Jó hír viszont, hogy sokat süt nyáron! Hogyan tudnánk ezt a hatalmas nyári hőmennyiséget elraktározni télire, mint gondos mókusok a mogyorót? Az alapötlet zseniálisan egyszerű, a megoldás azonban gondos tervezést és a hőtan magas fokú ismeretét igényli.

A „zöld”, azaz természetes padlófűtés rendszer a napenergia passzív hasznosításán és a föld kiváló hőtároló képességén alapul, és a sugárzó, a vezetéses és az áramló hőterjedés okosan szabályozott együttműködésén alapul.
A rendszer három fő elemből áll:

  1. Megfelelően tájolt ablakok, melyek a nyári nap melegét (hőenergiáját) a házba vezetik (hősugárzás), és a passzív napenergia-hasznosítás szempontjából ideális helyiségelrendezés, falazat- és felületalakítás, amely segítségével a lakásba jutó hőt (ideiglenesen!) a falakban raktározzuk (napcsapda -> hőtárolás);
  2. A földbe fektetett kettős csőkígyórendszer, amely a házba jutó hőt folyamatosan a házunk alatti hőtároló közegbe, azaz a földbe vezeti, illetve a hideg hónapokban onnan visszavezeti a házba (hőáramlás, hővezetés);
  3. A ház körül a földbe fektetett, a hő tartós tárolását biztosító víz- és hőszigetelő ernyő (hőszigetelés, hőtárolás).


Az alaposan megtervezett passzív szellőztető-hőszigetelő rendszernél teljesen mellőzhető egy „hagyományos”, teljes kapacitásra felkészülő fűtőrendszer kiépítése és a nyári légkondicionálás. A rendszer automatikusan működik, azaz önjáró, és passzívan, azaz mesterséges külső energiaforrás (elektromos áram, földgáz, fatüzelés stb.) nélkül egész évben biztosítja a ház fűtését és hűtését, a lakók által meghatározott állandó hőmérsékleten.


http://bubosokohaz.szupervalyog.com/
A hőcserélő-hőtároló fűtő-hűtő  rendszert alapvetően földbe süllyesztett dombházakra fejlesztették ki, de „hagyományos”, föld feletti házaknál is alkalmazható a helyi adottságoknak megfelelő hatékonysággal. A zöld padlófűtés megtervezése, kialakítása és beüzemelése (beszabályozása) kreatív hozzáállást és türelmet igényel, de egy olyan lehetőség, amit a természet tálcán kínál az okos embernek. Kár lenne elszalasztani! Bármilyen házban is élünk, a rendszer egyes elemeit külön-külön is érdemes megfontolni, és annyi alkalmazni belőle, amennyit a helyi lehetőségek engednek.


           Magyarországon még nem épült ilyen épület!
Az első bemutatóház építésébe terveink szerint 2023-ban kezdünk bele a  -  Búbos Ökoház Közösségi Finanszírozási Projekt  sikerének függvényében.