Crowdfunding

Mi az a crowdfunding?

A Búbosház Projektet ún. crowdfunding – azaz közösségi finanszírozás/támogatás keretében szeretnénk megvalósítani. A közösségi támogatás egy hazánkban még viszonylag fiatal, de a nagyvilágban már jó pár éve ismert és egyre népszerűbb lehetőség azok számára, akiknek valamilyen innovatív ötletük van, vagy valamit szeretnének létrehozni (találmány, tárgyi vagy szellemi termék, pl. művészeti alkotás), de nem áll rendelkezésükre a szükséges anyagi háttér az ötletük megvalósítására. Általában internetes felületen történik az adományok gyűjtése, a legismertebb, leghosszabb ideje működő nemzetközi crowdfunding portál az Indiegogo és a Kickstarter. Leginkább olyan projekteket érdemes erre a „porondra” kivinni, amelyek közérdekűek, azaz szélesebb rétegek számára jelenthetnek „hasznot”, nem csak az ötletgazda számára. (Ahogy az ábra mutatja, az ötlet megvalósításának eredménye visszajut az emberekhez.) Számos esetben ezek a projektek többé-kevésbé kiesnek a profitorientált befektetők érdekeltégi köréből, ám annál nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot a tudatosodó, önállósodó „magánemberek” számára, ezért számíthatnak támogatásra. A közvetett és közérdekű hasznon túl a legtöbb esetben a projektgazdák közvetlenül is honorálják támogatóikat a közösségi támogatási programok keretében is (lehetőségeikhez mérten, pl. az elkészülő termékkel vagy egyéb szolgáltatással, szellemi termékkel), de elsősorban nem üzleti alapon fut a dolog.A Búbosház Projekt alapvető céljai mellett a crowdfunding rendszerének népszerűsítését is fontosnak érezzük ebben az elanyagiasodott, profitéhes világban mintegy ellenpéldaként annak megmutatására, hogy az összefogás, az önzetlen segítség a jövő útja, és egy emberibb világ alapja. Szeretnénk azoknak is üzenni, azokat is bátorítani, akik akkor is belevágnak az álmaik megvalósításába, és kitartanak egy jó ügy szolgálata mellett, ha ez a cél nem jár gyors és nagy anyagi haszonnal, és korlátozottak az anyagi és emberi erőforrásaik. A crowdfunding tipikus példája a hosszú távú gondolkodásnak, annak, hogy az időt és energiát nem azért fektetjük be valamibe, mert gyorsan meg lehet belőle gazdagodni, vagy később jól fog jövedelmezni, hanem azért, mert fontos és mások számára is „nyereséggel” jár az a dolog. Nem elítélendő, sőt szükséges az anyagi haszon, azaz a (szellemi és anyagi) befektetés megtérülése, hiszen forrásokra, megélhetésre  mindenkinek szüksége van, de ez másodlagos. Az alapcél a jó ügy, a pénz pedig ehhez az eszköz, és nem fordítva! Mi hisszük, hogy ha valaki kitart az álmai mellett, jó és közérdekű célokért munkálkodik, akkor annak előbb-útóbb a források is megérkeznek az életébe (ahogy azt a blogunkban és a Kacsaringók naplóregényben is megírtuk, l. „A Számodra Megfelelő Cél” c. fejezetet).

A közösségi támogatási projektek elkészítése és sikerre vitele komoly előkészítést és menedzselést igényel, így általában a már elkészült projektek önmagukban is értékes tudásbázist tartalmaznak. Munkacsoportunk is „lázasan” dolgozik azon, hogy minél hamarabb el tudjuk indítani a Búbosház Projekt közösségi támogatási „procedúráját”, hiszen ennek sikerétől függ, hogy a tervezés, engedélyeztetés és előkészítés után a szupervályog mintaházak építése is megkezdődhessen még ebben az építési szezonban. Búbosház crowfunding és „toborzófilm” – menedzser, cameraman és stáb kerestetik!

Crowdfunding projekt menedzser és „toborzófilm” cameraman és stáb kerestetik!

Idén sajnos nem volt lehetőségünk belevágni a Búbosházak fizikai megvalósításába. Azért is alakult így, mert szeretnénk a házak kivitelezéséhez szükséges crowdfunding – közösségi finanszírozás rendszerét alaposan előkészíteni és teljesen felkészülni a lebonyolítására, amíg jövő tavasszal el nem tudjuk kezdeni az építést. A crowfunding mibenlétéről előző hírlevelünkben írtunk. Ehhez keresünk olyan lelkes önkéntest (akár tanfolyami barter keretében is), aki segít a finanszírozási program menedzselésében, illetve további potenciális partnerek, támogatók keresésében (és találásában :-), a marketing stratégia kidolgozásában és megvalósításában.

A projekt bemutató anyagát magyar és angol nyelven összeállítottuk, ez már csak végső simítást igényel. A sikeres crowdfunding másik alappillére egy párperces figyelemfelkeltő, toborzó film. Egy ilyen kedvcsináló filmecskét szeretnénk tavasz elejére elkészíteni. Már megvan az ötlet, a „forgatókönyv” vázlata, és profi színházi rendező, Magyarországon élő spanyol barátom, Carlos Rodero (Miserio Prospect) vállalta a film rendezését, elkészítését. A stáb felállításához azonban további együttműködőkre, segítőkre van szükségünk. Az előbb említett menedzser a filmforgatás előkészítésébe is beszállhat, ha kedve tartja. Keressünk továbbá saját kamerával rendelkező cameraman-t (operatőrt, fotóriportert), aki Carlosszal egyeztet a storyboard (képes forgatókönyv) elkészítéséhez, és tavasszal a filmet felveszi. Az előreláthatólag 4-6 napos forgatást zömmel a héregi tanyánkon, illetve ahhoz közeli helyszíneken tervezzük, és szintén meg kell várnunk vele a jó időt, azaz előreláthatólag április második hetében lesz majd esedékes. Lelkes amatőrökre, színészekre vagy színészjelöltekre, statisztákra is szükségünk lesz mindenféle korosztályból, akik eljátsszák a párperces film történetét, amelyben természetesen szerepelni fog a szupervályog-építés is. Amint megvan az operatőr és a storyboard, a konkrét szereplőket is toborozni fogjuk. A film elkészítéséhez sajnos nincs anyagi forrásunk, de a közösségi támogatásnál felsorolt jutalmakat fel tudjuk ajánlani az önkéntes munka honorálására: l. Búbosház Projekt Mit kínálunk lista. Szokásos e-mail címünkre (info@szupervalyog.hu) várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a fenti feladatokban.

Miért érdemes a Búbosház Projektet támogatni?

Mire lenne szükségünk a projekt megvalósításához?

Mit kínálunk cserébe a támogatóknak?