Miért támogassam?

Búbosház Projekt társadalmi haszna, avagy miért érdemes támogatni?

„Enni és lakni mindenkinek kell!” – szokták mondani. Az ember persze sokkal többre vágyik ennél, de ha ez a két alapszükségletünk hiányt szenved, bizony nehéz a „magasabb rendű” céljainkra összpontosítani.
Az egészséges étel és hajlék alapvetően járna minden embernek, mégis sokszor egy egész élet sem elég ahhoz, hogy egy megfelelő otthonra tegyünk szert. A saját kezünkbe kell vennünk a sorsunk alakítását ezen a téren is. Átvitt értelemben és szó szerint is a saját kezünkbe, azaz mindnyájan képesek vagyunk megépíteni a hajlékunkat és kialakítani a saját lakókörnyezetünket. Méghozzá nem is akármilyen hajlékot, hanem szépet, egészségeset, fenntarthatót és nem utolsó sorban megfizethetőt. Ebben segít a szupervályog és a Búbos Ökoház Projekt.

Ha úgy látjuk, hogy házépítésbe még nem tudunk a közeljövőben belevágni, akkor is van lehetőségünk a jelenlegi lakóhelyünket szebbé, egészségesebbé, fenntarthatóbbá, és nem utolsó sorban megfizethetőbbé tenni, akárhol is lakjunk. Ebben is példát mutat, és ötleteket ad a Búbos Ökoház Projekt.

  • Konkrét, kézzelfogható példa: A Búbosházak egy amolyan „minimálverziós” példát mutatnak be egy föld feletti, illetve egy részben földbe süllyesztett dombházas lakótér kialakításhoz.
  • Bővítés, további alkalmazási lehetőségek, prototípus, modulrendszer: A Búbosházak egyfajta alapmodellként szolgálnak, egy alternatívát mutatnak be a sok közül. A házak méretben, formavilágban, elrendezésben, stílusban stb. átalakíthatók, tovább gondolhatók. A lényeg, hogy magunkévá tegyük a Búbosházak alapvető „zöld” és a jövőért felelősen gondolkodó szemléletét, illetve az okos – természettel összhangban lévő – tervezési alapelveit, módszereit, ötleteit. Akár módosítható prototípusként (típustervekként) is szolgálhatnak, de alapelemeiket modulként is fel lehet használni, amelyekből „klasztereket” formálhatunk (pl. társasházakat, sorházakat) a céljainkhoz és a lehetőségeinkhez igazítva. Ilyen okosan és takarékosan működik a természet is, ahogy különböző struktúrákat épít fel néhány egyszerű alap építőkőből.
  • Hazánkban még új "zöld padlófűtés" (l. Búbos Teveház) rendszer megvalósítását is tervezzük, amelyben szintén nagy lehetőségek rejlenek;
  • Tudásbázis, tervezési szempontrendszer, ötletbörze: A Búbosház Projekt leírása tehát egyben egy tudásbázis is, amely összefoglalja a tervezés, kivitelezés szempontjait, ötleteit, a megvalósítás példáit.Bemutatóház, próba lehetőség: Egy magánembertől nem várható el, hogy a házát folyamatosan „mutogassa”, bármennyire is jó példaként szolgálna az érdeklődők számára. Másrészt a legtöbb ember nem maga tervezi és építi a házát, így nem ért annak minden szakmai részleteihez. A Búbosházak kifejezetten bemutató és oktató célra épülnek, az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a házzal kapcsolatos tudnivalókról (kezdve a tervezéstől, engedélyeztetéstől az építésig, a kész ház működéséig) már az építés során is, és a már kész házak esetében is. Sőt a kipróbálásra, amolyan „próbalakásra” is lehetőség lesz.

  • Oktatás, tanulás: Az építésbe besegítőknek a szupervályog-építés gyakorlására, egyben a környezettudatos (pl. permakultúra) szemlélet- és gondolkodásmód elsajátítására is lesz lehetőségük.

  • Modell: Fontos célunk a tudatosodás előmozdítása, a szemléletformálás, példamutatás a fiatalok, a jövő generáció számára.

  • „Szellemi” támogatás a hasonló álmokért, célokért dolgozóknak: Sokan szeretnének változtatni, de félnek az újtól, vagy a másként gondolkodók megítélésétől. (Pl. tartanak az engedélyeztetés, a bürokrácia nehézségeitől.) Projektünkkel azt üzenjük, mi Kulturális Kreatívok, fogjunk össze, nem vagyunk egyedül!


                         Crowdfunding - miért jó mindenkinek?

A közösségi finanszírozás lényege, hogy egyfajta
kölcsönösség nyilvánul meg benne. Az emberek támogatják a projektgazdák céljait, a projekt eredményei pedig visszajutnak az emberekhez 
-> közvetlenül is (l. a támogatók közvetlen jutalma), illetve
-> közvetve, azaz szélesebb rétegek profitálnak a projekt eredményeiből, a projektnek társadalmi haszna is van.