Mit kérünk?


Mire van szükségünk a megvalósításhoz?

A költségvetésről


Első lépésben a projekt I. ütemének, a Búbos-Présház megépítésének költségeit szeretnénk előteremteni. Az I. ütem megvalósításához szükséges összegnek és beletett munkának mintegy egyharmadával rendelkezünk, mint önerő (pénz, eszközök, munkaerő), de a hiányzó anyagi és emberi erőforrások nélkül kétséges az építés megvalósítása. Az önerő pénzbeli részét többé-kevésbé ki is meríti a tervezés, engedélyeztetés és előkészítő feladatok költségei, illetve néhány alapanyag és munkaeszköz beszerzése. A tényleges építés megkezdése tehát már a közösségi támogatássikerétől függ. Az előzetes költségvetést egy „minimálverzióra” állítottuk össze, amelyben a legolcsóbb, de megfelelő minőségű építőanyagokkal számoltunk. Ahol csak lehetséges, igyekszünk használt vagy újrahasznosított anyagokkal dolgozni, illetve, amit csak lehet, egyszerű, saját kivitelezésű módszerekkel megoldani. Ez viszont idő- és élő munka igényes, és számos esetben kompromisszumra kényszerít minket (l. előzmények). Amennyiben sikerül a minimális összegnél nagyobb támogatásra szert tennünk, úgy igyekszünk a „minimálverziós” megoldásokat a környezet- és egészségvédelem szempontjából még ideálisabb megoldásokra cserélni. Például biocement használata, polipropilén tömlő helyett természetes alapanyagú juta- vagy kenderszövet használata stb. Az elnyert támogatások tükrében, a II. ütemre tervezett Búbos Dombházat is megépítjük, illetve a bemutató terület további „zöld beruházásaira” is sor kerülhet (pl. napcsapdaként működő napsugár-tó és télikert, sörkollektor és szélkerék stb.). Hiszen a hosszú távú célunk az, hogy egy teljes, önellátásra és környezettudatos életformára törekvő rendszer működő modelljét mutassuk be.

Az I. ütem minimál költségvetése szűkösen mintegy 4,5 MFt pénzforrást igényel, és kb. 8 hónapi építési munkát (beleértve a technológiai várakozási időket is, pl. a fal száradása). Bár érthető okokból az ár/méret arány a legkisebb házaknál a legkedvezőtlenebb, a beépíthetőség korlátai, az építési idő csökkentése és a hiányzó források miatt mégis kénytelenek vagyunk a minimál verzióban gondolkodni. A kis ökoház azonban szerény méretei ellenére minden olyan elemet tartalmazni fog, amely alkalmas akár a hosszú távú használatra, akár arra, hogy bemutató- és modellházként szolgáljon a jövő szupervályog-építői számára.


Nem anyagi jellegű segítség

Bár az építés nem valósítható meg a megfelelő anyagi források nélkül, pénzforrás helyett számos egyéb módon is hozzá lehet járulni a céljaink megvalósulásához:
         • Építőanyagok, berendezések: tömlő, szögesdrót, cement/mész, faanyag, nyílászárók, vasáru, vezeték (víz, villany) víz- és hőszigetelő anyagok, tetőfedő anyagok, kémény, tartály, hordó… stb; Nyitottak vagyunk új termékek kipróbálására, reklámozására is!Önkéntes szakmunka elvégzése (földmérés, földmunka, villany- és vízszerelés, kémény- és kályhaépítés, nádazás, ács- és asztalosmunka, vízszigetelés, festés, burkolás…);
 • Két speciális berendezésre is szükségünk lenne, akár egy cég „leselejtezett” készletéből is: 1) direkt keverő gép az agyagos föld keveréséhez (ipari kenyérdagasztó vagy tésztakeverő gép is szóba jöhet), 2) boltozatos ház építéséhez szükséges zsaluszerkezet (alagútfúró, csatornaépítő, földalatti munkát végző cégek is használnak ilyeneket);
 • Önkéntes munka az építéshez és az „építőbrigád” ellátásához (pl. főzés);
 • 3D látványterv, makettek készítése, honlap fejlesztés;
 • A mintaház projekt és a szupervályog-technológia hírének megosztása, hogy minél több támogatóhoz eljusson, illetve 
  segítség a közösségi támogatási program menedzselésében.

Támogatási szándékodat, kérjük, e-mailben jelezd az info@szupervalyog.com cím
re.

Aki nem tudja közvetlenül támogatni a Búbosház Projektet, közvetve egyéb módokon is segítheti a SzuperMa Műhely munkáját.
Hogy miben? Részletek a fotóra kattintva -> -> ->